Gibi Gyöngy webáruház
Ön még nincs bejelentkezve
Az Ön kosara jelenleg üres.
kosar

Ferdehorgolás tanfolyam!

Szeptember 9.-én 14.30-tól tanfoyamot tartunk. A tanfolyam díjja: 500,- Ft + anyagköltség. Lehetőség szerint szeretnék kérni mindenkit, hogy előre szerezze be az anyagot, mert akkor a tanfolyamon már nem a felfűzéssel megy el az idő.

Jelentkezni ai gibi@gibigyongy.hu lehet.

A tanfolyamra 0,75-ös vagy 1-es horgolótűt kell hozni.

 
 

Gyöngytípusok

Kásagyöngyök:

Minden kásagyöngyöt üvegből készítenek. Ez a gyöngytípus az egyik legnépszerűbb, hatalmas szín- és méretválasztéka miatt. A kásagyöngyök minőségük szerint három nagy csoportba oszthatók távol-keleti, cseh illetve japán gyöngyök.
A távol-keti kásagyöngyök a legolcsóbbak, mivel egyenletlen a méretük. Va
n köztük hosszabb-rövidebb, szélesebb-keskenyebb. Ezeket a gyöngyöket gyerekenek szoktuk ajánlani, valamint olyan bizsuk készítéséhez, ahol nem fontos hogy a szemek azonos méretűek legyenek.
A cseh kásagyöngy jó minőségű , egyenletes kidolgozású, nagy szín és méret választékban kapható. Sajnos itt van némi szépség hiba, a fémes hatású gyöngyők bevonata nem mindig tartós. Ezt érdemes kipróbálni mielőtt neki kezdünk a munkának.
A japán kásagyöngy a cseh kásagyönhynél is egyenletesebb, színe tartósabb. Méretében szintén van eltérés, azaz azonos méretű japán és cseh gyöngyök között. A japán kása gyöngy magasabb az azonos méretű cseh gyöngynél, valamint nagyobb rajta a lyuk. Ez akkor hasznos, ha a mintánk többszöri átfűzést igényel. Az ára tükrözi a minőségét.

Szalmagyöngyök:

A szalmagyöngyök szintén üvegből készűlő rövidebb-hosszabb csőformájú gyöngy. A csövecskék vége lehet vágott vagy olvasztott. Ha a vágott végű gyönggyel dolgozunk tegyünk a végeire egy-egy szem kásagyöngyöt, így nem kell félnünk, hogy a szalmagyögy elvágja a fűzőanyagot. Szín- és méretválasztéka kisebb, mint a fent említett kásagyöngynek.

Cilinderes gyöngyök:

Mint cilinderes gyöngy kevésbé ismert, általában mindenki a márkaneveket használja. MIYUKI delica, TOHO treasure, TOHO aiko (bár ezt nálunk nem forgalmazzák). Ez a gyöngy egy apró rövidre vágott csőre emlékeztet, mely rendkívül egyenletes kidolgozású. Kitűnően használható gyöngyfűzéshez, gyöngyszövéshez, befogalaláshoz. Gyönyörű a minta, ami ebből a gyöngybből készül, ezt árában is tapasztaljuk, mivel még a japán kásagyöngyöknél is a magasabb árkategóriába tartozik.

Háromszög, kocka, hatszög gyöngyök:

Japán és cseh gyártók is készítenek, ilyen formájú gyöngyöket. Mind a két típusnál nagy a szín választék, bár a japán gyöngyök tartósabb bevonatúak. A cseh gyöngyök vágott szélellel készülnek, tehát figyelni kell a fűző anyag megválasztására. 

Préselt gyöngyök:

Nagyon változatos formákban (virág, levél, csepp, korong, négyszög, állat,...), méretben kapható. Szín választéka is különösen nagy. A nagyobb darabok általában az ékszerek meghatározó darabjai.

Csiszolt gyöngyök:

Kézzel vagy géppel több csiszolt változatok is léteznek. A gépi csiszolás olcsóbb és nem is olyan szép megmunkálású. A kézi csiszolású gyöngyök ára magasabb, de gyönyörűek. Általában kerek vagy kúpos formákat használunk, de ennél a típusnál is nagy a forma választék. A csiszolt lapok szépen csilognak egymás mellett, különösen akkor, ha a gyöngyöt plusz bevonattal is ellátják (AB, vitral,...). Két nagyon neves gyártó, a Swarovski és a Preciosa, de mellettük szintén találuk távol-keleti gyártókat is.

 

Alkatrészek

Szerelőkarikák:

Kapható szimpla vagy dupla szerelőkarika. Különböző méretben, itt a webshopban 4 mm - 10 mm méretig vannak karikák,
A szimpla karika lehet kerek vagy ovális formájú, az ovális biztonságosabb, mert a középső részen nyílik, így nehezebben bújik ki eblőle a fűző szál. A szimpla kerek karikákat, inkább alkatrészek összekapcsoajánljuk, például chainmaille technika.
A dupla szerelőkarika, hasonlít a kulcskarikához. A fűzött ékszerekhez, sodronnyal készített láncokhoz, inkább ezt a típust használjuk. A kapocs részt általában ilyen karikával rögzítjük.

Szerelőpálcák:

Hurkos és talpas pálcákat lehet a kereskedelemben kapni. A hosszuságukban eltérhetnek, általában érdemes a hosszabakat megvásárolni, mivel a maradékot még felhasználhatjuk másik pálca készítéséhez.
A hurkos pálca fejrészére hurokban végződik, így ha ráhúzunk pár gyöngyöt akkor láncokba, karkötőbe tudjuk beilleszteni, díszítésként.
A talpas pálcák inkább fülikhez, vagy fityegőkhöz alkalmasak, mert lapos vékük nem látszik a munkánk alján. Kedvelt tartozéka, az angyalka készítésnek.
Beszerezhetők még díszes vagy gombos végű pálcák is, ezek esztétikusabbak, mint az egyszerű talpas pálcák.

 

 

Szeretnéd meglepni családtadjaidat, barátaidat valami személyessel.

 MAKRAMÉ

Készítsd el az alábbi fenyőt!

Hozzávalókat az áruházban megtalálod!
- drót
- gyöngyök

A mintájért kattints ide...

 

Régi idők, új trendek!

MAKRAMÉ

 

Ismét nagyon sokan választják hobbijuknak az említett technikát. Az interneten rengeteg ékszer minta, készékszer van, mely ezzel a megoldással készül.

 

Mi is készítettünk párat, és kipródáltunk néhány új anyagot!

 

A narancs és a fekete szettekhez 1 mm szaténszálat használtunk,
így kicsit csillogóbbá téve az ékszereket.

Cseh kása és Távol-keleti üveg és kerámia gyöngyöket használtunk a kézítés során.

A kék szettnél osztott himzőszálat használtunk így téve kicsitt visszafogottabbá ezt a csodálatos láncot!

 

 

Egy új darab, de nem a polcra. A csomózott ékszer már az őszi hangulatot ídézi!

Hozzávalók: Sodrott zsinór, lánc, mágnes kapocs, kerámia gyöngy, fém gyöngy.

És mikor meg van minden, után csak a képek szerint kell haladni.

 

Találtam egy nagyon szép karkötő mintát és szeretném veletek megosztani. 

Ha szeretnéd elkészíteni, kattints a képre!

A hozzávalókat itt találod:

3 mm Tekla
4 mm Tekla
6 mm Tekal
4 mm kúpos csiszolt
11/0 kása gyöngy
1 db kapocs

 

 

Készíts valentin napra szivecskés fülbevalót!

Hozzávalók:
 

1. Szükséged lesz 2-2 darabra mindenből, amit felsoroltam.

2. A talpas szerelőpálcát hajlítsd meg az alábbi módon.

3. Majd tatszőleges hosszúságban hajlíts a szerelőpálca végére egy hurkot,
és helyezd rá a füli alapot.